In English Hungarian / Magyar Kapcsolatfelvétel Fehérlófia Kennel főoldal

Mit érdemes tudni a kínai meztelen kutyáról?

A kínai meztelen kutya társasági kutya, mely az FCI IX-es fajtacsoportjába tartozik.

Eredete máig sem tisztázott, bizonyos feltételezések szerint Afrikából származik, míg mások szerint a régi kínai mandarin családok kedvence volt, így neve is innen származik. Ami viszont bizonyos, hogy kiválóan funkcionáltak ágymelegítőként, illetve el is fogyasztották húsukat.

Másokkal ellentétben nem kezdenék bele a fajta standardjének részletes elemezgetésébe, mert ezt már úgy is sokan megtették és ezzel kapcsolatban temérdek információt találhatunk a különböző weboldalakon. Mint ahogy igaz ez a fajtával kapcsolatos betegségekre, foghibákra és az egyéb hasonló dolgokra is.

Meztelen kutyákSokkal inkább foglalkoznék a kínai meztelen kutya testi, szellemi adottságaival, jellemével, szükségleteivel és használhatóságával. Sokan tévesen ítélik meg a fajtát, mert több, mint egy társasági kutya. Csupasz teste, kis mérete ellenére is jól mutat a zöldben, az erdőben és a tóparton is. Alkalmazkodó természete lehetővé teszi még az elfoglalt emberek számára is, hogy kínai meztelen kutyát tartsanak. Család vagy munka mellett néhány napig kisebb egészségügyi sétákkal is beéri, ugyanakkor mindig partner bármilyen sportban, szabadidős tevékenységben. Kiválóan használható bármilyen kutyás sportra, pl. agility-re, de képeztek már bombakeresésre, dog dancing-re is ilyen kutyát. Ne legyünk kishitűek a kínai meztelen kutya szellemi képességeivel szemben sem, mert nem csak vetekszik Bolyai képességeivel, de Kiss Ádámot is bármikor ledumálja. Megcáfol mindent, amit eddig a társasági kutyákkal kapcsolatban gondoltunk.

Szükségleteit tekintve etetése semmivel nem különbözik más kutyákétól és ennek költségei méretarányosak. A szőrápolás már egy kisebb kihívás. A szőrös változat (powder puff) heti többszöri fésülést és rendszeres fürdetést igényel, de nyírhatjuk kopaszra is.

A kopasz változatnál három típust különböztetünk meg (true-, medium- és hairy hairless), melyek szintén heti ápolást igényelnek, ami ez esetben nyírást és fürdetést jelent. Nem kell a ridikülünkben 30-as faktorú naptejjel szaladgáljunk, de bizony télen elkel a ruha.